Taas vastustetaan hajajätevesiasetusta

Erkki Santala

31.8.2014

Julkisuudessa on jälleen levotonta kirjoittelua hajajätevesiasetuksesta. Vaalit lähestyvät ja äänestäjiä kosiskellaan. Mutta muistavatkohan asetuksesta nyt eniten ääntä pitävät, että sen vastustaminen ei kaikille silloisille kansanedustajille ollutkaan viime vaaleissa hyvä  vaaliteema? Ja tässä tilanteessa luulisi tärkeämpiäkin keskustelunaiheita valtakunnantason poliitikoille riittävän.

Neljä vuotta sitten käydystä julkisesta keskustelusta tuntuu niin poliitikoille kuin tavallisille asukkaille jääneen mieleen lähinnä se, että asetuksessa oli jotain vikaa. Kuitenkin eduskunta pääsi halunsa mukaan vaikuttamaan asiaan, kaksinkertaisti ”päästöoikeudet” ja vapautti monet jätevesijärjestelmänsä tehostamisvelvoitteista kokonaan.

Pitkästä aikaa Hesarikin kirjoitti hajajätevesistä oikein ison artikkelin. Faktat olivat enimmäkseen kohdallaan, mutta äärimielipiteet oli nostettu selvästi esiin otsikkoa myöten. Jossain kerrottiin olevan kyliä, missä on joukolla päätetty jättää jätevesijärjestelmät uusimatta. Mikäpä siinä, jos kokevat vanhojen järjestelmiensä olevan kunnossa. Ympäristön kannalta kunnolla toimivia niistä on kuitenkin vain osa, ainakin pieniä remontteja tarvitaan useimmille.

Voisiko vastustuksen asemesta kylissä viritellä yhteishenkeä myös positiiviseen suuntaan? Eihän ainoa vaihtoehto yhteistoiminnalle jätevesiasioissa ole yhteisen viemäriverkoston rakentaminen vaan kyläkohtaisesti voitaisiin hoitaa myös kiinteistökohtaisten järjestelmien suunniteluttaminen ja rakennuttaminen.  Säästöäkin syntyisi verrattuna siihen, että kaikki hoitaisivat asian yksin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *