Pahin mahdollinen tapahtui

Ympäristöministeri ilmoitti jätevesiasetukseen tulossa olevasta jatkoajasta 18.12. Jatkoaika sinänsä ei vielä olisi kaikkea pilannut, mutta lupailut ”kuivan maan kiinteistöjen” tilanteen selvittämisestä ja niitä koskevien vaatimusten tarkastelusta, vielä siirtymäajan aikana, tekivät pahinta mahdollista tuhoa haja-asutuksen jätevesien käsittelyn kunnostamiselle.

Nythän tilanne näyttäisi olevan sellainen, että ”kuivalla maalla” sijaitsevien kiinteistöjen ei kannata tehdä jätevesijärjestelmien kunnostuksia, ennen kuin kaikki mahdolliset ministeriön selvitykset on tehty ja niiden tulokset lopullisesti julkistettu. Mitään painoarvoa ministeri ei antanut sille, että tällaisilla kiinteistöillä saattaa oikeasti olla vain suora putki ojaan, johon jätevedet lasketaan. Tällainenko käsittely olisi nykyaikana riittävää?

Jätevesineuvonnan ja neuvojien kannalta nyt vallitseva tilanne on todella vaikea. Meillä on voimassa oleva lainsäädäntö, jonka mukaan jätevesijärjestelmät on kunnostettava maaliskuuhun 2016 mennessä. Lisäksi meillä on ympäristöministerin ehdotus, että jatkoaikaa kunnostuksille annetaan vuoteen 2018 saakka sekä tieto siitä, että muidenkin asiaa koskevien vaatimusten sisältöä vielä tarkistetaan ja mahdollisesti muutetaan. Neuvojien pitäisi pystyä antamaan kiinteistöjen omistajille luotettavaa ja oikeaa tietoa siitä, millaista käsittelyä eri kohteilta vaaditaan.  Tässä tilanteessa se on mahdoton vaatimus.

Tämän päivän aikana saamieni asiakaspalautteiden perusteella haja-asutualeuiden asukkaat ovat tyrmistyneitä ministerin ehdotuksista. Järjestelmänsä jo kunnostaneet kokevat, että nyt palkitaan niitä, jotka eivät halua tehdä osuuttaan ympäristön hyväksi. Palautteissa korostuu myös se, että ihmiset tiedostavat vanhojen järjestelmien olevan kunnostustarpeessa usein jo ikänsä perusteella ja että niitä täytyy kunnostaa, vaikka laki ei siihen velvoittaisikaan.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, selviääkö tilanne ennen jätevesineuvontakauden alkua, vai lähtevätkö neuvojat kiinteistöille vain spekuloimaan tilannetta!

19.12.2014 Nina Pimiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *