Joululahja vai tulevan vuoden ongelma?

Erkki Santala

23.12.2014

Haja-asutuksen vesiensuojelun edistämisen näkökulmasta erityisen kehnon syksyn jälkeen saatiin vielä surkea joululahja. Ministeri lupasi valmistella esityksen kahden vuoden lisäajasta jätevesijärjestelmän tehostamisen toteuttamiseksi ja aloittaa valmistelun uusista säädöslievennyksistä. Ehtivätpä hitaimmat taas unohtaa koko ajatuksen jätevesien kunnollisesta käsittelystä.

Tällaisena sateisena syksynä on ollut hiukan vaikea kuvitella, missä ne kuivan maan kiinteistöt oikein ovatkaan. Mielelläänhän näkisi välillä kuivaakin maata, mutta yleisesti rankemmiksi muuttuvat sateet tekevät sen tulevaisuudessa yhä vaikeammaksi. Kuivia ojiakin ovat monet nettikommentoijat kaivattaneet tonteilleen. Luulisi samalla olleen mahdollista tehdä ihan kunnollinen jätevesien imeytyskenttäkin vaikka siihen kuivan ojan viereen. Toisaalta, eihän Suomessa ole kovinkaan monta veteen rakennettua asuintaloa, useimmat ovat kuivalla maalla. Nyt sitten ympäristöministeriössä pitää määrittää, mikä on kuivaa maata jätevesien kannalta.

Sekin käsitys tuntuu edelleen olevan yleinen, että hajajätevesiasetuksen valmistelussa on laskettu kaiken kotitalouksissa syntyvän ravinnekuorman päätyvän sellaisenaan vesistöihin tai jopa Itämereen. Kuitenkin jo 30 vuotta vanhoissa ja kaikissa sen jälkeen tehdyissä vesistökuormituslaskelmissa on otettu selvästi huomioon ravinteiden pidättyminen saostuskaivojen jälkeen maaperään ja kasvillisuuteen matkalla talosta vesistöön asti. Tarkkojen laskelmien tekeminen siitä on kyllä melko haastavaa, kun sen tutkimiseen ei ole mikään taho panostanut.

Nyt on täällä etelässäkin lunta ja pakkasta. Nautitaan nyt talvisesta estetiikasta ja unohdetaan hetkeksi nuo lumen alle peittyneet jätevesijärjestelmätkin. Oikein hyvää joulunaikaa kaikille teille lukuisille (?) tämän blogipalstan lukijoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *